26 Aralık 2020 Tarihli ve 31346 Sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan “6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68. ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinin 6. Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ ile tüketici uyuşmazlıklarının çözüm yerleri dava değeri açısından belirlenmiştir. Buna Göre;
28/7/2020 tarih ve 31199 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe giren 7251 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile yeni kurallar getirilmiştir.
Tüketici hukukunun alanına giren davalarda arabuluculuk dava şartı haline gelmiş olup tüketicinin veya satıcının uyuşmazlığı mahkeme önüne taşımadan önce arabuluculuk sürecinde müzakere ederek anlaşamadıkları takdirde dava açma hakkının doğması zorunlu hale getirilmiştir.
Tüketici Mahkemesinde Dava açacak tarafların arabuluculukta anlaşamaması halinde mahkeme önünde öne sürülebilecek davaların bazıları aşağıdaki gibidir.
Tüketici Hukukunun alanına giren konularda görevli mahkemeler Tüketici Mahkemeleridir. Tüketicinin açacağı davalar harçtan muaf olmaktadır, Tüketici Mahkemesinin bulunmadığı küçük adliyelerde Asliye Hukuk Mahkemesi Tüketici Mahkemesi sıfatıyla yargılama yapacaktır.
Yetkili Mahkeme 6100 Sayılı HMK uyarınca genel yetkili mahkeme davanın yöneltileceği karşı tarafın bulunduğu yer mahkemesidir. Ancak 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca tüketicinin yerleşim yeri mahkemesinde de dava açılabilecektir. Tercihen size en yakın mahkemede davayı açmanız sizlerin menfaatine olacaktır. Uzman bir Tüketici Hukuku Avukatına danışmanız halinde açılacak davanın türü, görevli ve yetkili mahkeme konusunda sizler için isabetli bir analiz yapacaktır.
Eğer çözüm bulmakta zorlanıyorsanız, size yardımcı olabiliriz. Hemen bize ulaşın, aklınızdaki tüm sorulara cevap bulun.
Tel : (0262) 644 10 54
info@aydinhukuk.com.tr Pazartesi – Cuma 09:00-18:00