Kira sözleşmeleri kiraya verenin kiralanan şey üzerindeki kullanma ve faydalanma hakkını sözleşme süresince kiracıya devrettiği, kiracının ise kira bedellerini süresinde ve tam olarak ödemeyi yüklendiği her iki tarafa da borç yükleyen bir sözleşme türüdür. Kira sözleşmesi kural olarak şekil şartına tabi olmayıp, ispat kolaylığı nedeniyle yazılı şekilde kira sözleşmesi yapılması tavsiye edilmektedir.
Kiracı ile mülk sahibi arasındaki davalarda, taraflar arasında bir kira ilişkisi olduğu ve kiranın miktarını ispatlamak mülk sahibine, Kira bedellerinin ödendiğini ispatlamak ise kiracıya düşmektedir. Bkz: (Elden ödenen kira) Bu nedenle kira sözleşmesinin ve ödemelerinin yazılı şekilde yapılması, ödemeler karşılığında dekont, makbuz vs. alınması şiddetle tavsiye edilmektedir.
Kira sözleşmeleri süreli ve süresiz kira sözleşmeleri olarak düzenlenebilmektedir. Bu sözleşmeler sona eriş şekilleriyle birbirlerinden ayrılmakta olup, kiralananın taşınabilen bir eşya veya konut ve çatılı iş yeri olması durumlarında da sözleşmenin sona eriş şekli değişiklik göstermektedir.
Kira sözleşmesi iki şekilde sona ermektedir:
Kira Sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklar ile Tahliye Davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi’dir. Yetkili Mahkeme ise 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu doğrultusunda sözleşmenin yerine getirileceği yani kiralananın bulunduğu yer mahkemesidir.
Eğer çözüm bulmakta zorlanıyorsanız, size yardımcı olabiliriz. Hemen bize ulaşın, aklınızdaki tüm sorulara cevap bulun.
Tel : (0262) 644 10 54
info@aydinhukuk.com.tr Pazartesi – Cuma 09:00-18:00