Veraset ilamı miras bırakanın yasal mirasçılarını gösteren resmi belgedir. Veraset ilamını mirasçılardan herhangi birisi mahkemeden veya noterden talep ederek alabilir. Miras bırakan adına kayıtlı motorlu taşıtlar ve tapuların devri için veraset ilamı zorunlu belgelerden birisidir.
Cumhuriyetin kökenleri henüz yeni olduğu ve okuma yazma oranlarının nispeten 20.yüzyılda artmış olması nedeniyle bir veya iki nesilden daha eski atalarımız ve akrabalarımızla aramızda nüfusta bağ görünmeyebilmektedir. Böyle bir durumda nüfus kaydının düzeltilerek muris ile aramızda bağ kurulması için dava ikame etmek gerekebilmektedir. Eski nüfus kayıtlarının incelenerek, 1900’lü yıllarda vefat etmiş murisleriniz ile aranızda nüfusta bağ kurulması için açılan bu dava hukukçu olmayan kişilerin anlaması ve yürütmesi için karmaşık ve zor gelebilir. Alanında uzman bir Miras Avukatı için bu tür davalar nispeten kolayca halledilebilir davalardır.
Cumhuriyetin kökenlerinin henüz yeni olması, tapulama ve kadastro ölçümlerinin nispeten 20.yüzyılda hız kazanmış olması nedeniyle atalarınız ve miras bırakanlarınızın 2000 yılından önce satın aldığı ettiği veya kadastro esnasında adına tapulanan taşınmazların tapu kaydında murisin adı, soyadı, baba adı, doğum tarihi ve başkaca kimlik bilgileri yanlış kaydedilmiş olabilmektedir. Bu durumda mirasçılık belgesi alınmış olmasına rağmen, miras kalan tapuyu mirasçılar arasında paylaşmak mümkün olmayabilmektedir. Bunun için Tapu Kayıt Düzeltim Davası açılarak tapu kaydındaki yanlış kimlik bilgilerinin mahkeme kanalıyla düzeltilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu dava hukukçu olmayan kişilerin anlaması ve yürütmesi için karmaşık ve zor gelebilir. Alanında uzman bir Miras Avukatı için bu tür davalar nispeten kolayca halledilebilir davalardır.
Miras Hukukunda dava çeşitlerine göre farklılık göstermekte olsa da genel görevli Mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir. Sulh Hukuk Mahkemesi bulunmayan adliyelerde Asliye Hukuk Mahkemesi Sulh Hukuk Mahkemesi sıfatıyla yargılama yapacaktır.
Miras Hukukunda yetkili mahkeme murisin son kez ikamet ettiği yerdeki mahkemedir.
Ancak istisna olarak dava Tapu Tescili ile ilgili bir dava ise görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi olacak, Yetki ise 6100 Sayılı HMK uyarınca kesin yetki kuralı nedeniyle taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi olacaktır.
Eğer çözüm bulmakta zorlanıyorsanız, size yardımcı olabiliriz. Hemen bize ulaşın, aklınızdaki tüm sorulara cevap bulun.
Tel : (0262) 644 10 54
info@aydinhukuk.com.tr Pazartesi – Cuma 09:00-18:00