Trafik Kazalarında meydana gelen zarar ve ziyan kazada kusuru bulunan kişi, kusurlu kişinin sigorta şirketi ve aracın ruhsat sahibi tarafından ortak şekilde karşılanmaktadır. Bu sayılan kişi ve kurumlar kazada kusuru olmayan veya daha az kusurlu tarafın zarar ve ziyanından hukuken sorumlu olup, trafik kazasının yaralanmalı veya maddi hasarlı olmasına göre tazminat kalemleri değişmektedir.
Maddi hasarlı kazalarda Araç Onarım Bedeli ile Araç Değer Kaybı Bedellerinden sigorta şirketi, aracın sürücüsü ve aracın işleteni (ruhsat sahibi) ortak sorumludur.
Yaralanmalı Trafik Kazalarında ise maddi hasarlara ek olarak, geçici iş gücü kaybı tazminatı, meslekte iş gücü kaybı (maluliyet) tazminatı, tedavi masrafları ve manevi tazminat bedelleri de kazada kusurlu olan taraftan tahsil edilebilmektedir.
Ölümlü Trafik Kazalarında kazada ölenin birinci derece mirasçıları ile aynı konut içinde yaşadığı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler ölen kişinin desteğinden yoksun kaldıkları için destekten yoksun kalma tazminatı ve manevi tazminat talep edebilirler.
Trafik Kazası Avukatı, Kaza Avukatı, Tazminat Avukatı, Sigorta Tazminatı Avukatı gibi tanımlar hukuken var olmayıp halk arasında Trafik Kazalarından Kaynaklanan Bedensel Zararlar Tazminatlar ve Sigorta Tazminatları konusunda deneyimli ve uzman avukatları ifade etmek için kullanılan sıfatlardır.
Diğer tüm hukuk davalarında olduğu gibi Trafik Kazası Tazminat davalarında avukat tutmak zorunlu olmasa da 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun yargılama usul ve esasları hukukçu olmayan kişilerin anlaması ve davayı kusursuz takip etmesi için fazla karmaşıktır.
Trafik Kazası Hukukunun ele aldığı konular günlük hayatımıza direkt müdahale eden ve hayatımızın geri kalanını şekillendiren konular olduğu için hak kaybına uğramamanız ve mümkün olan en iyi sonucu elde etmeniz için uzman bir trafik kazası avukatının yardımından faydalanmanız şiddetle tavsiye edilmektedir.
Trafik Kazalarından kaynaklanan tazminat davalarında görevli mahkeme genel görevli Asliye Hukuk Mahkemesidir. Ancak her davada ayrı şekilde ele alınmak üzere davanın taraflarına göre dava sigorta şirketine karşı da yöneltilmekte ise sigorta şirketinin poliçeden kaynaklanan sorumluluğundan dolayı görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi olabilmektedir. Asliye Ticaret Mahkemesi bulunmayan küçük adliyelerde Asliye Hukuk Mahkemesi, Asliye Ticaret Mahkemesi sıfatıyla yargılama yapmaktadır.
Trafik Kazası ve Sigorta Tazminatı davalarında 6100 Sayılı Hukuku Muhakemeleri Kanunu uyarınca genel yetkili mahkeme davanın karşı tarafının ikamet ettiği yer mahkemesidir. Ancak Trafik Kazası Hukukunda özel yetkili mahkeme olarak kazanın meydana geldiği yer, zarara uğrayan tarafın ikamet adresi veya davanın karşı taraflarının ikamet adresleri ile sigorta şirketinin merkezinin bulunduğu yer mahkemesi de yetkilidir. Bu seçenekler arasından size en yakın mahkemede davayı açmanız elbette ki sizlerin lehinedir.
Eğer çözüm bulmakta zorlanıyorsanız, size yardımcı olabiliriz. Hemen bize ulaşın, aklınızdaki tüm sorulara cevap bulun.
Tel : (0262) 644 10 54
info@aydinhukuk.com.tr Pazartesi – Cuma 09:00-18:00